فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:24 Issue: 1, Jan 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/10/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • م. علیزاده نیا، ع. ر. عمانی*، ا. نورالله نوری وندی، ت. مقصودی صفحات 1-12

    هدف از این مطالعه شناسایی عوامل موثر در پذیرش نوآوری های زیست محیطی توسط اعضای تعاونی های تولید محصولات کشاورزی بود. از روش های کمی و کیفی برای تحقیق استفاده شد. بخش کیفی شامل مصاحبه های نیمه ساختاری، مصاحبه های حضوری و جلسات طوفان اندیشه، بخش کمی شامل مدل های توصیفی آماری و فضایی و مدل های بیزی برای تخمین مدل تحقیق می باشد. در این مطالعه از نرم افزار SPSS و MATLAB استفاده شده است. از نرم افزار SPSS برای توصیف متغیرها، توضیح انواع نوآوری های زیست محیطی و تاثیرات آنها و مقایسه پذیرنده ها و غیر پذیرنده ها و از نرم افزار MATLAB برای تخمین مدل استفاده شد. داده های 300 نفر از اعضای تعاونی های تولید محصولات کشاورزی در استان خوزستان ، ایران بر اساس نمونه گیری تصادفی در تابستان سال 2020 جمع آوری شد. این تحقیق انواع مختلفی از نوآوری های زیست محیطی را در تعاونی های کشاورزی ایران بررسی کرده است. برای مقایسه خصوصیات پذیرنده ها و غیر پذیرنده ها ، از آزمون t و آزمون من ویتنی (MW) استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که بین سن، درآمد، عملکرد محصول و اندازه مزرعه برای پذیرندگان و غیر پذیرندگان نوآوری در محیط زیست تفاوت معنی داری وجود دارد. آزمون من ویتنی تفاوت معنی داری بین سطح تحصیلات کشاورزان، آگاهی از نوآوری های زیست محیطی، نگرش نسبت به نوآوری های زیست محیطی، دانش نوآوری های زیست محیطی، تمایل به خلاقیت، ریسک گرا بودن و دسترسی به اطلاعات پذیرندگان و غیرپذیرندگان نوآوری های زیست محیطی را مشخص نمود. براساس نتایج به دست آمده از مدل های فضایی ، با احتمال 99٪ ، هر دو مدل معنی دار بودند. بنابراین، از هر دو مدل می توان برای تفسیر نتایج مربوط به پذیرش نوآوری های زیست محیطی استفاده کرد. بر اساس نتایج حاصل از برآورد مدل های فضایی، متغیرهای مستقل و ضریب خود رگرسیون فضایی نقش مهمی در اتخاذ نوآوری های زیست محیطی داشتند. برای مفاهیم عملی می توان گفت که اعضای تعاونی، هنگام اتخاذ نوآوری های زیست محیطی، می توانند از مدل پیشنهادی متناسب با حوزه کاری خود استفاده کنند. کار ما قبل از توصیه اینکه تعاونی ها در یک زمینه خاص خاص باید به نوآوری در محیط زیست تبدیل شوند ، یک بررسی مهم انجام می دهد.

  • ف. بادگان، ر. نامداری* صفحات 13-28

    امروزه، امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه با چالش های جدیدی رو به رو است. پیشرفت های علمی و کاربرد های زیست فناوری مانند محصولات تراریخته به دلیل تاثیر به سزای آن ها در زمینه های کلیدی مانند تولید مواد غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر محصولات تراریخته، یک راه حل بالقوه برای چالش های جهان باشد، شناختن و درک مسیولان از محور های اصلی پاسخ های جامعه نسبت به نوآوری های علمی و محصولات آن ها بسیار حایز اهمیت است. این مقاله با بررسی پیش بینی های مصرف محصولات تراریخته با میانجی گری، یکپارچگی مواد غذایی، سطح دانش را گسترش می دهد. جامعه مورد مطالعه شامل 681 عضو هییت علمی دانشگاه شیراز در ایران بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 140 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برآورد شد. نتایج حاصل از استفاده از تجزیه و تحلیل مسیر، مناسب بودن متغیرهای وارد شده در مدل مفهومی را نشان داد (RMSEA = 0/068). قدرت توضیح متغیرها در مدل به ترتیب شامل نگرش به محصول تراریخته، نگرانی های زیست محیطی، اعتماد و هنجار های اخلاقی است. نتایج این تحقیق می تواند در ارایه راه حل های عملی در مسایل اجتماعی مانند افزایش نگرش به محصولات تراریخته با ساز و کار های فرهنگی، تاکید بر هنجارهای اخلاقی و اعتماد سازی در جامعه دانشگاهی موثر باشد. این عوامل، مبتنی بر آگاهی عمومی از دخالت انسان در سیستم های غذایی، می تواند با برنامه ریزی و ارایه توسط محققان از سازمان های تجاری و اجرایی مرتبط بهبود یابد. بر اساس این یافته ها، عواملی را که سلامت افراد را تضمین می کند، می تواند سطح نگرانی در مورد مسایل یکپارچگی مواد غذایی را کاهش داده و منجر به سطح ایده آل پذیرش و مصرف محصولات تراریخته شود.

  • ه. مومنی هلالی، ح. صدیقی، ع. عباسی*، م. چیذری صفحات 29-41

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی اکوسیستم کارآفرینی روستایی در ارتباط با انگیزه شالیکاران چندکاره و پیامدهای فعالیت چندگانه در حوزه آبریز هراز انجام شده است. این تحقیق توصیفی-رابطه ای است و از طریق تکنیک پیمایشی اجرا گردیده است. در این مطالعه، 182 نفر از شالیکاران چندکاره در حوضه آبریز هراز مشارکت داشتند. نتایج آمار توصیفی نشان داد که میانگین متغیرهای انگیزشی کشش و فشار بالاتر از سطح متوسط بود. همچنین متغیرهای اکوسیستم کارآفرینی روستایی و پیامدهای فعالیت چندگانه پایین تر از سطح متوسط بودند. در تحلیل مسیر، اثرات مستقیم متغیرهای مستقل نشان داد که انگیزه کشش و اکوسیستم کارآفرینی روستایی دارای اثر مثبت و مستقیم بر روی پیامدهای فعالیت چندگانه دارد، درحالی که متغیر انگیزه فشار بر روی پیامدهای فعالیت چندگانه تاثیر معنی داری ندارد. اثرات غیرمستقیم متغیرهای مستقل نشان می دهد که انگیزه فشار دارای اثر مثبت و معنی دار بر روی اکوسیستم کارآفرینی روستایی است. اما، انگیزه کشش بر روی اکوسیستم کارآفرینی روستایی تاثیر معنی داری ندارد. این مطالعه دارای کاربردهای عملی برای موسسات مرتبط با توسعه روستایی به طور عام، و موسسات مرتبط با توسعه کسب و کار به طور خاص دارد. موسسات مرتبط با توسعه کسب و کار، بالاخص مراکز آموزشی و ترویجی بخش های دولتی و خصوصی که در منطقه فعال هستند، می توانند شالیکاران را برای راه اندازی و توسعه کسب و کارشان بر اساس انگیزه های شان تشویق نمایند.

  • آ. زند*، س. دهیوری صفحات 43-56

    این مطالعه برای بررسی تاثیر ادغام مدیریت کیفیت جامع (TQM) و مدیریت زنجیره تامین (SCM) در یک چارچوب واحد بر بهبود کیفیت خدمات کارکنان شرکت های تعاونی روستایی و به دست آوردن یک ابزار مهم برای رقابت در مدیریت آینده انجام شده است. کلیه کارکنان شرکتهای تعاونی روستایی استان تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند (500 نفر =N). برای نمونه گیری نیز از روش طبقه ای (217 n=) استفاده شد. بر اساس مرور گسترده ای در ادبیات تحقیق، پرسشنامه مدیریت زنجیره تامین و مدیریت کیفیت جامع، برای جمع آوری اطلاعات، ساخته شد که پایایی و روایی آن توسط متخصصان، آزمون آزمایشی و تکنیک های مختلف آماری تایید شده است. با توجه به چارچوب مفهومی پیشنهادی، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیرها توسط تحلیل مسیر در نرم افزار LISREL بررسی شد. نتایج نشان داد که بین ابعاد مدیریت زنجیره تامین و مدیریت کیفیت جامع رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر، تاثیر مستقیم همه جنبه های مدیریت کیفیت جامع بر یکپارچگی داخلی و تاثیر "پشتیبانی و رهبری مدیریت عالی سازمان" ، "برنامه ریزی استراتژیک" و "مشتری مداری" را نشان می دهد. همچنین، بر اساس نتایج تحقیق، "پشتیبانی مدیریت" و "پشتیبانی و رهبری مدیریت عالی سازمان" ، "برنامه ریزی استراتژیک" و "مشتری مداری" تاثیر غیرمستقیمی بر یکپارچگی داخلی دارد. به طور کلی، یافته های ما نشان می دهد که ساختار مدیریت زنجیره تامین و مدیریت کیفیت جامع با تقویت تاثیر یکدیگر راهی موثر برای دستیابی به کیفیت خدمات در بین کارکنان تعاونی های روستایی در استان تهران هستند.

  • م. کوسالیا*، م. کریشناونی صفحات 57-69

    ایالت تامیل نادو یکی از تولید کنندگان اصلی زرد چوبه در هندوستان است. باردهی زردچوبه در طی سه سال اخیر درحال افول بوده است. به علت دلایل مختلف که نیاز به بررسی دارد، بسیاری از کشاورزان کوچک تغییر کشت زردچوبه به سایر محصولات را آغاز کرده اند. این بررسی، دلایل این تغییر را در بین کشاورزان کوچک-مقیاس که درمزارع آنها این تغییر رواج یافته است شناسایی کرد. داده های این بررسی با استفاده ازیک برنامه مصاحبه پیش آزموده از بین 50 کشاورز که به طور اتفاقی از روستای Kanjikoil واقع در بخش Erode ا نتخاب شده بودند جمع آوری شد. نتایج آشکار ساخت که عامل های اصلی تغییر کشت زرد چوبه به محصولات دیگر عبارتند از تولیدکنندگان رقیب(90%)، کم شدن قیمت فروش (88%)، نداشتن و به کار نبردن فناوری های (66%)، تلفات بعد از برداشت (72%)، افزایش هزینه های کارگری وعملیاتی (70%) و آگاهی نداشتن از دانش مربوط به کنترل آفات (70%). بر پایه این نتایج، به منظور ارتقای رشد و تولید گیاه زردچوبه در این ایالت، توصیه های قابل اجرا و مناسب ارایه شده است.

  • ح. چاره گانی، ا. کارگر، م. جواهری، ع. نیازی صفحات 71-82

    مقاومت سیستمیک اکتسابی (SAR) به عنوان یک استراتژی مقاومتی علیه نماتدهای انگل گیاهی، حالتی از مقاومت است که بعد از یک آلودگی اولیه گیاه با بیمارگرهای گیاهی افزایش پیدا می کند. القاء SAR با افزایش موضعی و سیستمیک سالیسیلیک اسید (SA) همراه است. هم زمان با افزایش سالیسیلیک اسید در گیاه، بیان ژن PR1 اتفاق می افتد. در این آزمایش اثر سه القاگر شیمیایی شامل SA، آبسیزیک اسید (ABA) و بتاآمینوبوتیریک اسید (BABA) روی گوجه فرنگی آلوده به نماتد ریشه گرهی Meloidogyne incognita بررسی شد. بیان ژن های PR1 و NCED به ترتیب به عنوان ژن نشانگر SAR و ژن فعال کننده وابسته به ABA در شرایط اتاقک رشد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمام القاگرها باعث کاهش جمعیت نماتد در مقایسه با شاهد شدند. طول، وزن تر و خشک شاخساره و وزن تر ریشه در گیاهان گوجه فرنگی تیمار شده با BABA در مقایسه با شاهد به ترتیب 22، 27، 26 و 14 درصد افزایش و تعداد تخم، گال، کیسه تخم و فاکتور تولیدمثل به ترتیب 34، 23، 32 و 34 درصد کاهش یافت. همه القاگرها باعث افزایش بیان ژن PR1 و NCED در گوجه فرنگی های آلوده به نماتد شدند. این نتایج نشان داد که SA، ABA و BABA باعث فعال شدن مقاومت مشابهی در گیاهان گوجه فرنگی می شوند و SA و ABA تا حدودی با یکدیگر ارتباط دارند. پیش تیمار گوجه فرنگی آلوده به M. incognita با SA، ABA و BABA موجب فعال شدن واکنش SAR شده که باعث کنترل نماتد در شرایط کنترل شده می گردد.

  • س. سلطانا، م.ا. حسین، م. ا. خان، م.م.ح. پردهان، س.م. ساها صفحات 83-95

    کشاورزان مناطق ساحلی در بنگلادش در برابر صدمات آب وهوایی که بهره وری کشاورزی و معیشت را تحت تاثیر قرار می دهد آسیب پذیر هستند. در این پژوهش، شکاف عملکرد، خطر پذیری، و وضعیت فقر برنجکاران فصل بارانی (Aman rice) بررسی شده ونیز رابطه بین آنها در مناطق ساحلی آسیب پذیر به آب و هوا درجنوب بنگلادش ارزیابی شد. به این منظور، 125 برنجکار با روش ساده نمونه برداری اتفاقی برای تعیین شکاف عملکرد انتخاب شدند. برای محاسبه خطر پذیری، از مدل اول-خطر (safety-first model) استفاده شد و مدل Foster-Greer-Thorbecke برای برآورد وضعیت فقر به کار رفت. نتایج تحقیق برای برنج فصل بارانی شکافهای عملکردی مهمی را آشکار ساخت، در حالیکه کشاورزان این موقعیت را داشتند تا با استفاده بهینه و مدیریت علمی از نهاده ها، محصول را افزایش دهند. شکاف های عملکردی انعکاسی بود از نگرش خطر گریزی کشاورزان که بیشتر آن ها بسیار خطر گریز بودند. این پژوهش همچنین آشکار ساخت که نیمی از کشاورزان مزبور فقیر بودند و دارای شکاف فقر 15%. با این وجود، به علت کاهش درشکاف عملکردی ودرخطرگریزی کشاورزان، تعداد غیر-فقیران افزایش نشان داد. بنا براین، نتایج تحقیق چنین اشاره دارد که برای مدیریت نگرش خطر گریزی کشاورزان، شکاف عملکرد باید کم شود، که این امر بهبود وضعیت فقر آنها را نیز تسهیل می کند.

  • د. والنسیا، ا. و. روداپونته، ج. اورتگا گارسیا* صفحات 97-106

    مارچوبه ((Asparagus officinalis L. در منطقه Caborca در Sonoraبه لحاظ تولید زیاد ومحتوای آنتی اکسیدانی آن (ترکیبات فنولی) گیاه مهمی تلقی می شود. در این پژوهش، مصرف و تاثیر آنتی اکسیدان طبیعی روی روغن سویای تصفیه شده با اندکس(نمایه) پایداری اکسیداتیو(OSI) وبا استفاده از روش Rancimat ارزیابی شد. ترکیبات فنولی مارچوبه با محلول حاوی اتانول: آب به نسبت 95:5 (v:v) عصاره گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی به دست آمده، با بوتیل هیدروکینون درجه سوم (TBHQ) و مخلوطی از توکوفرول ها در روغن سویای بدون آنتی اکسیدان های صنعتی (که با خواص شیمیایی و ترکیبات روغن سویای خوردنی خالص مطابقت داشت) مقایسه شد. محتوای فنول کل در عصاره مارچوبه شبیه آنچه بود که در منابع علمی برای میوه ها و مارچوبه کشورهای مختلف گزارش شده بود. روغن سویایی که دارای غلظت های بیشتراز 3/.% (w/w) عصاره اتانولی مارچوبه بود به طورمعناداری (p<0.05) زمان القای بیشتری از آنتی اکسیدانهای طبیعی (توکوفرول) و صنعتی (TBHQ) در غلظت مورد آزمون نشان داد که این امر استفاده از مارچوبه را به عنوان منبع آنتی اکسیدان طبیعی تاکید میکند.

  • آ. جمشیدی*، ح. ا. واحدی، ع. ا. زمانی، ب. فرهادی بانسوله صفحات 107-122

    پسته از مهم ترین و اقتصادی ترین محصولات کشاورزی ایران و محصولی صادراتی و ارز آور است. ایران اولین تولید کننده پسته است. زنجرک ‏Idiocerus stali Fieber (Hem., Cicadellidae)، یکی از مهم ترین آفات این محصول است. حشرات کامل و پوره های این زنجرک از بافت برگ و خوشه میوه پسته تغذیه کرده و با مکیدن شیره پرورده خسارت وارد می کنند. بیواکولوژی این آفت مطالعه شد و مشخص شد که یک نسل در سال دارد. در این پژوهش نوسانات جمعیت زنجرک پسته در ارتباط با تغییرات درجه حرارت و رطوبت مطالعه شد. توزیع فضایی مجموع مراحل زیستی بر اساس مدل آیوایو در هر دو سال از نوع تجمعی بود و بر اساس مدل قانون توان تیلور در سال 1397 از نوع تجمعی، اما در سال 1398 از نوع تصادفی بود. با توجه به مقادیر ضرایب تبیین، هر دو مدل مدل قانون قدرت تیلور (R2 = 0.93) و مدل آیوایو (R2 = 0.92) برای تخمین نوع توزیع فضایی آفت مناسب هستند و مدل تیلور در مقایسه با مدل آیوایو همبستگی بیشتری با داده ها داشته و بهتر از شاخص تیلور داده‏ها را برازش می کند. همچنین پراکنش فضایی زنجرک پسته با استفاده از زمین آمار هم بررسی شد. بر اساس نتایج روش کریجینگ در مقایسه با روش Inverse Distance Weighting (IDW) دقت بالاتری داشت و نقشه های پراکنش آفت با استفاده از این روش تهیه شد. روند حرکت حشرات کامل و پوره ها و هم چنین محل های تخم گذاری در هر هفته دقیقا مشخص شد و به این ترتیب می توان کانون های آلودگی را شناسایی و اقدامات مدیریتی مناسب را در زمان مناسب و با هزینه کم انجام داد.

  • ب. قلی پور، ا. مظفری*، ع. ملکی، م. میرزایی حیدری، ف. بابایی صفحات 123-138

    یک آزمایش گلدانی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل ژنوتیپ (15 ژنوتیپ چغندر دریایی و دو چغندر زراعی حساس و متحمل به تنش) و شوری در چهار غلظت: 50 ، 100 ، 200 و 400 میلی مولار NaCl بر روی نشاءهای چغندر 35 ساله به مدت 55 روز بود. صفات اندازه گیری شده شامل: فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، بیومارکرهای مالون دیالدیید (MDA)، دی تیروزین (DT)، دی هیدروکسی گوانوزین (8-OH-dG)، پرولین و قندهای محلول کل بود. نتایج نشان داد که تیمارهای شوری تاثیر قابل توجهی بر صفات مورد بررسی داشت. علاوه بر این، با افزایش شدت تنش، تاثیر شوری بر این صفات افزایش یافت. در شرایط تنش شوری، حداقل پنج ژنوتیپ چغندر دریایی به طور مشخصی با تولید بیومارکرهای تخریب کننده MDA ، DT و8-OH-dG کمتر، اما فعالیت بالای آنزیم هایSOD ، CAT و GPX و پرولین، قندهای محلول کل و گلایسین بتایین نسبت به سایر ژنوتیپ های دیگر برتری داشتند. این نتایج قویا نشان دادند که چغندر وحشی متحمل به تنش شوری دارای مزایای مشخصی نسبت به همتایان چغندرقند برای مکانیسم محافظت در برابر آسیب ناشی از تنش اکسیداتیو با حفظ قابلیت توارث و فعالیت آنتی اکسیدانی از نوع آنزیمی و غیر آنزیمی بالا، است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که چغندر دریایی در شرایط تنش شوری دارای پتانسیل قابل توجهی برای تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در تحمل به شوری است که می توان برای بهبود تحمل به تنش شوری در ارقام چغندرقند از آن استفاده کرد.

  • ا. سینگ*، ب. آرورا، ن. ک ماتا صفحات 139-153

    در این پژوهش، تغییرات ناشی از شوری درالگوی انباشت پروتئین دردانه لاین های برنج حساس به شوری(MI-48) و متحمل به شوری(CSR-10) بررسی شد. با پیشرفت مراحل تکامل رشد دانه از 4 روز تا 12 روز بعد از گلدهی (DAF) و تا مرحله رسیدن کامل، در هر سطح شوری (که شامل 4، 7 ، و 10 دسی زیمنس بر متر بود)، درپروتئین دانه افزایش مشاهده شد. با این وجود، درهرمرحله تکامل رشد و در همه سطوح شوری، پروتئین دانه کاهشی برابر 21-10% و30-14% به ترتیب برای (CSR-10) و(MI-48) نشان داد. همراه با افزایش سطح شوری، در میان 4 دسته پروتئین دانه، مقدار glutelins در دانه های کاملا رسیده برنج، افزایشی برابر 9-5 % در (CSR-10) و کاهشی برابر 13-11% در (MI-48) داشت. مقدار Prolamins در هر دو لاین روندی برعکس نشان داد. در هر مرحله رشد تکاملی، آلبومین ها و گلوبولین ها در (CSR-10) کاهش و در (MI-48) افزایش فقط در سطح شوری 10دسی زیمنس بر متر داشتند. در لاین (CSR-10) الگوی انباشت glutelins (وزن ملکولی با نماد Mr برابر 36-40.5 kDa و 19-21.5 kDa) و prolamin (13 kDa) پلی پپتید در تیمار شاهد، 4، و 7 دسی زیمنس بر متر مشابه بود، به استثنای غلظت بالاتر دو مورد اخیر. در شوری 10دسی زیمنس بر متر ، الگوی انباشت این پلی پپتید ها متناقض بود. در (MI-48) روندی کاملا متفاوت(انباشتی زودتر و سریعتر) از پلی پپتیدهای پیشگفته در سطوح شوری 4 و 7 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با تیمار شاهد در مراحل اولیه مشاهده شد. غلظت پلی پپتید Prolamin (13 kDa) کاهشی پیوسته در همه سطوح شوری نشان داد و کاهش آن در 10دسی زیمنس بر متر شدیدتر بود. بنا بر این نتایج، در واکنش به یک شرایط شوری معین، این دو لاین برنج سازوکار متفاوتی آشکار ساختند.

  • ا. ب ارازو، ج. ادوین موجیکا رودریگرز*، گ. ا. بروچر ارازو، ج. ر. مجیو سالازار، س. ل. مجیا کرگولن، و. ه. برگیی صفحات 155-167

    کاربرد تنوع، به شناخت ویژگی ها و صفات مورد پسند در منابع ژنتیکی نیاز دارد. برای بقا و تداوم کولتیوارهای سامانه های دامداری، توانایی تولید دانه در گیاهان علوفه ای بسیار ضروری است. به منظور بررسی تنوع درگل و تولید دانه چند علوفه، 17 ژنوتیپ از Chloris gayana Kunth و 14 ژنوتیپ از Cenchrus ciliaris L. ارزیابی شد. با اجرای آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار، ویژگی های این ژنوتیپ ها با در نظر گرفتن ریخت شناسی گل و پارامترهای عملکرد دانه مشخص شد. در مورد C. gayana، نمونه های 7757، 6631،981، و 7757 به ترتیب بیشترین (p<0.05) تعداد گل آذین در بوته (NIP, 26.43)، تعداد سنبله در گل آذین (S/I, 10.73)، وزن هزار دانه (WTS, 0.52 g)، و عملکرد کل دانه (TSP, 235.69 kg ha-1) را داشتند. در مورد C. ciliaris، نمونه های 15687 (28.67) و 1098 (24.33) بیشترین (p<0.05) تعداد گل آذین در بوته (NIP) را داشتند. نمونه های 777 (151.33) و 6642 (150.67) بیشترین تعداد دانه در گل آذین (NSI)، و ژنوتیپ های 6652 (0.238 g)، 15687 (0.207 g)، و16660 (0.215 g) بیشترین (p<0.05) وزن صد دانه (WHS) را داشتند. بالاخره اینکه، بیشترین (p<0.05) عملکرد کل دانه (TSP) مربوط به نمونه های 6652 (210.93) و 1098 (188.55) بود. ژنوتیپ های C. gayana و C. ciliaris تنوع مهمی از ریخت شناسی را نشان دادند. همچنین، صفت تولید دانه بیشتر، که با تغییرات ژنتیکی همراه است، می تواند صفتی باشد که برای تکمیل ارزیابی سنتی و رایج ویژگی های گیاه باید در طی فرایند گزینش وانتخاب مواد برای برنامه بهبود ژنتیکی علوفه در نظر گرفت.

  • ا. ابرو تونا، د. دیوگو کیلیش، ه. گورای کوتبای، ب. سومن*، ه. مت دوگان صفحات 169-181

    در این پژوهش، محتوای فلزات سنگین (Cr, Pb, Cu, وCd) در پنج گونه از شب بویان که در چهار ناحیه مختلف ترکیه یافت می شود تعیین شد و سپس نقشه نگاری و تفسیر گردید. تحلیل پراکنش داده های جمع آوری شده در محیط جی.آی.اس انجام شد و نقشه های موضوعی برای میانگین انباشت فلزات سنگین در ریشه، ساقه و برگ هر یک از گونه ها تهیه شد. پتانسیل پایش زیستی گونه ها بر مبنای نتایج تحلیل آماری نواحی مختلف ارزیابی شد. ویژگی های رسوب فلزات سنگین این گونه ها اختلافاتی را نشان داد. در میان فلزات سنگین، Zn بیشترین انباشت را نشان داد در حالیکه انباشت Cd از همه کمتر بود. در مقایسه با گونه های دیگر، Capsella bursa-pastoris بیشترین انباشت Cr و Cu را داشت. از سوی دیگر، Lepidium draba بیشترین انباشت Pb وZn را نشان داد. نیز، Sisymbrium loeselii بیشترین انباشت Cd را در مقایسه با دیگر فلزات نشان داد. نتایج پژوهش حاضر حکایت از آن دارد که گونه Lepidium draba را در مورد (Zn وPb) ، گونه Capsella bursa-pastoris در مورد (Cr و Cu) و گونه Sisymbrium loeselii را در مورد (Cd) می توان با اطمینان برای مطالعات پایش زیستی به کار برد.

  • س. شیراحمدی، م. اثنی عشری*، س. علیل نیایی فرد، غ. عباس اکبری صفحات 183-198

    به منظور انتخاب توده های شاخص گیاه ریحان در تحمل به تنش شوری، 15 توده از نقاط مختلف ایران براساس ویژگی های مورفولوژیکی و رشد و شاخص های فلورسانس کلروفیل ارزیابی شدند. دو سطح شوری شامل (شاهد، بدون نمک) و کلرید سدیم با غلظت 40 میلی مولار (در محلول غذایی هوگلند با هدایت الکتریکی5/5 دسی زیمنس بر متر) استفاده گردید. تجزیه خوشه ای به روش میانگین k جهت شناسایی و توزیع توده ها انجام شد. براساس نتایج حاصل از پژوهش، توده ها به سه خوشه تحت تنش شوری طبقه بندی شدند. شوری اثر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر پارامترهای مورفولوژیکی و رشد در تمام توده ها نشان داد. در مقایسه با شاهد، کلرید سدیم، ارتفاع و تعداد برگ در توده های خاش، زابل و ارومیه را با درجه اختلاف بالاتری از سایر توده ها کاهش داد. اثر کلرید سدیم و توده با کاهش فراتر از 45 درصد وزن تر برگ، اثر توده را در شرایط شوری تایید نمود. زیست توده گیاه نیز از غلظت کلرید سدیم تاثیر پذیرفت. دامنه کاهش زیست توده کل از 19 درصد تا 43 درصد وابسته به نوع توده متغیر بود. تیمار شوری فعالیت کمپلکس فتوسیستم II را تحت تاثیر قرار داد که از داده های فلورسانس کلروفیل قابل اثبات بود. شاخص حداکثر کاریی کوانتومی فتوسیستم II و شاخص عملکرد (PI)، مهم ترین ویژگی های تاثیرپذیر از شوری بودند. در مجموع ارزیابی داده های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، توده اردبیل به عنوان توده برتر در شرایط شوری انتخاب شد. بنابراین، انتخاب توده برای مطالعه مکانیسم تحمل به شوری در گیاه ریحان حایز اهمیت است.

  • ط نریمانی، ع.ر. تاری نژاد*، م. تورچی، س.ا. محمدی، ح. محمدی صفحات 199-212

    تنش شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که منجر به کاهش رشد و عملکرد گیاهان زراعی می شود. جو یک محصول مهم زراعی است که به عنوان گیاهی متحمل به شوری در بین غلات شناخته می شود. در این مطالعه، ترانسکریپتوم پاسخ دهنده به تنش شوری در ریشه ارقام متحمل (افضل) و حساس (یوسف) مورد بررسی قرار گرفت. توالی یابی ترانسکریپت های mRNA (اصطلاحا RNA-Seq) با استفاده از پلت فرم ایلومینا HiSeq، بعد از فیلتر شدن برای RNA با دم 3 پلی آدنیله که فقط شامل mRNA باشد، اجرا شد. جهت شناسایی ترانسکریپت های تغییر بیان یافته از پایپلاین Tuxedo استفاده گردید. نتایج توالی یابی نشان داد که پس از تریمینگ اولیه خوانش ها، بالای 20 میلیون خوانش (92 درصد) برای تمامی نمونه ها باقی ماند و از این تعداد خوانش، حدود 88 درصد با ژنوم جو هم ردیف شدند. آنالیزهای بیوانفورماتیکی نشان داد که ژن های تغییر بیان یافته در فرآیندهای مختلفی همچون فعالیت آنتی پورتر و ترانسپورتر غشایی، آنتی اکسیدان، طیف وسیعی از آبشارهای کینازی و فسفاتازی، ترارسانی، متابولیک کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه و لیپیدها، فرآیندهای اتصال، پاسخ به هورمون های گیاهی، فعالیت کاتالیتیک و سازماندهی دیواره سلولی نقش دارند. در تجزیه شبکه ژنی مشاهده شد که ژنهای کلیدی از جمله پروتئین های درگیر در ایجاد مقاومت اکتسابی سیستمیک، پروتئین های خانواده پراکسیداز، پروتئین کیناز وابسته به سایکلین، فسفاتیدیل اینوزیتول کیناز، پروتئین های حامل اکسین، مانوز 6 فسفات ایزومراز، هلیکازها و فاکتورهای رونویسی در ایجاد تحمل به شوری نقش مهمی ایفا می کنند. این اطلاعات می توانند به عنوان یک منبع ارزشمند در مطالعات آینده برای دستورزی های ژنتیکی گیاه جو و توسعه رقم متحمل به شوری استفاده شوند.

  • گ. داس، پ. دوتا* صفحات 213-226

    نخود از حبوبات مهم هندوستان است ولی بهره دهی عملکرد آن به علت چند تنش زیستی وغیرزیستی پایین است. یکی از مسایل در این ارتباط، ضعیف بودن دانه است که به خاطر تغییرات درخواص بیوشیمیایی افتراقی درطی دوران انبارداری نامناسب رخ میدهد. برای غلبه برفعالیتهای بیوشیمیایی، آماده سازی (پرایمینگ) دانه از راه کارهای امید بخش است. در پژوهش حاضر، دو عامل نانو پرایمینگ به نام ذرات نانو اکسید روی(ZnONPs) و ذرات نانو نقره (AgNPs) برای فعالیت های بیوشیمیایی نخود (شامل فعالیت پراکسیداز، آلفاامیلاز، کل قند محلول،وپروتئین کل) در طی مدت 2، 4، 6، و 9 ماه انبارداری و بعد از 1، 2، و 6 ساعت پرایمینگ ارزیابی شد. نتایج حاکی از افزایش فعالیت پراکسیداز (POX) با افزایش دوره انبارداری بود ولی نرخ افزایش در موردی که دانه ها با ZnONPs نانوپرایمینگ شده بود نسبتا کم بود. همچنین، فعالیت آمیلاز و محتوای پروتئین در حد بیشینه ثبت شد ولی قند محلول کل (TSS) در دانه هایی که با ZnONPs پرایم شده بود در حد کمینه بود. در میان زمانهای مختلف پرایمینگ، تیمار 6 ساعت پرایمینگ برای 9 ماه انبارداری بهترین تیمار بود و اثر های مثبتی روی پارامترهای بیوشیمیایی داشت. نیز، در میان تنش های زیستی، بیماری ایجاد شده با Fusarium oxysporum f.sp. ciceri به عنوان یک بیماری زیانبار تلقی می شود زیرا هر سال باعث 10% کاهش عملکرد می شود. برای رفع تنش زیستی و ارتقای شرایط انبارداری، دانه های نخود با ماده ZnONPs و AgNPs به تنهایی یا همراه با هم با 100 قسمت در ملیون (ppm)آماده سازی و پرایم شد. در پی آن، اثرات مثبتی روی درصد جوانه زنی دانه، رشد گیاه، و پارامترهای مربوط به عملکرد و اثرات منفی بر ابتلا به بیماری F.oxysporum f.sp. cicero مشاهده شد.

  • م. پورجعفری، ر. صابری ریسه*، پ. خدایگان، ا. حسینی پور، م. مرادی صفحات 227-244

    بیماری آتشک (Fire blight) جزو قدیمی ترین بیماری های گیاهی و از جمله بیماری های مهم درختان میوه دانه دار (گیاهان خانواده Rosaceae) خصوصا سیب و گلابی در جهان محسوب می شود که به وسیله باکتری Erwinia amylovora ایجاد می شود. امروزه با توجه به مشخص بودن زیان های سموم شیمیایی برای انسان و محیط زیست، اهمیت کاربردی کنترل زیستی برای مبارزه با بیماری های گیاهی آشکارشده است. علاوه بر ملاحظات زیست محیطی، ازآنجایی که روش های مطمینی برای مبارزه با بیماری آتشک سیب و گلابی، در دست نیست، کنترل بیولوژیک این بیماری، از اهمیت ویژه ای برخورداراست. به منظور بررسی پتانسیل برخی باکتری های پروبیوتیک به عنوان عوامل کنترل بیولوژیک در مقابل پاتوژن آتشک، در سال 1393 نمونه هایی از شاخ و برگ سالم درختان سیب، گلابی و به، از مناطق مختلف استان کرمان جمع آوری شد و فعالیت بیوکنترلی عوامل آنتاگونیست، در شرایط آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزیابی آزمایشگاهی نشان داد که برخی از جدایه های باکتریایی، توانستند سبب کاهش 14.28 تا 79.59 درصدی علایم بیماری گردند. ارزیابی آزمایشگاهی ازجمله بررسی کاهش شدت بیماری در میوه گلابی نارس، هاله ممانعت از رشد، تولید سیدروفور بازدارنده، توان تشکیل بیوفیلم، توان تحمل تنش خشکی و توان سنتز نانو ذرات نقره نشان داد که این جدایه ها پتانسیل کنترل این بیماری رادارند. از بین 9 جدایه برتر آنتاگونیستی در آزمون گلابی نارس در کنترل پاتوژن آتشک، که از باغات سیب و گلابی جداسازی شده بودند، جدایه Vr87 به نمایندگی انتخاب و جهت شناسایی ، بخشی از ناحیه 16S rDNA آن با به کارگیری آغازگر اختصاصی تکثیر و تعیین ترادف شد. با مقایسه نتایج در پایگاه اینترنتی NCBI، جدایه منتخب به عنوان Enterobacter sp. شناسایی شد. در بین تمام جدایه های منتخب به عنوان عوامل موفق در کنترل پاتوژن آتشک اعم از جدایه های جداسازی شده و جدایه های موجود در کلکسیون دانشگاه ولی عصر(عج)، جدایه BsVRU1 استرینی از جنس Bacillus subtilis موجود در کلکسیون بیماری شناسی دانشگاه ولی عصر (عج)، با 73.5 درصد قدرت بازدارندگی بهتری نسبت به سایر جدایه های آنتاگونیست در مقابل پاتوژن بیماری آتشک دارا بود.

|
  • M. Alizadeh, A. R. Ommani*, A. Noorollah Noorivandi, T. Maghsoodi Pages 1-12

    The purpose of this study was to identify determinants of Eco-Innovations (EI) in agricultural production cooperatives in Iran. Qualitative and quantitative methods were applied to the research. The qualitative section included semi-structured interviews, face-to-face interviews, and brainstorming sessions, and the quantitative section included descriptive statistical and spatial and Bayesian probit models to estimate the model of research. SPSS and MATLAB software was used in this study. SPSS software was used to describe the variables, explain the types of EIs and their effects and comparison of adopters and non- adopters, and MATLAB software was used for the estimation of the model. The data of 300 members of agricultural production cooperatives in Khouzestan Province, Iran, were collected based on random sampling, in 2020 summer. The research examined the different types of EIs. For comparison of adopter and non-adopter characteristics, a t-test and Mann-Whitney test (MW) were used. The results of the t-test showed that there was a significant difference between age, income, crop yield, and farm size for adopters and non-adopters of EI. The Mann Whitney U test (MW) showed significant difference between farmers’ education level, EI awareness, attitude toward EI, EI knowledge, willingness to creativity, being risk oriented, and access to information of adopters and non-adopters of EI. Based on the results obtained from the spatial models, with a probability of 99%, both models were significant. Based on the results of the estimation of spatial models, the independent variables and the spatial autoregressive coefficient had significant role on adoption of EI. For practical implications, it can be said that cooperative members, when adopting the EIs, can use the proposed model that is appropriate to their field of work. This study conducted a critical review before specifically recommending how cooperatives become eco-innovators.

    Keywords: Eco-innovation adopters, Innovative pathways, Mann Whitney U test, Spatial Models
  • F. Badghan, R. Namdar* Pages 13-28

    Food security in developing countries faces new challenges these days. Scientific developments and biotechnological applications such as transgenic products are of particular importance due to their principal impact on key contexts such as food production. If transgenic products are a potential solution to the worldchr('39')s challenges, authorities need to know and understand the core of societychr('39')s responses to scientific innovations and their products. This paper expands the body of knowledge by examining the predictors of transgenic product consumption by mediating the role of food integrity. The study population included 681 faculty members of Shiraz University in Iran. The sample size was estimated at 140 faculties using the stratified random sampling method, based on the Cochran formula. The results of applying path analysis showed a good fit of the variables entered in the conceptual model (RMSEA= 0.068). The explaining power of variables in the model respectively include attitude to transgenic product, environmental concerns, trust, and ethical norms. Results of this investigation could be effective in providing practical solutions in social issues such as enhanced attitude to the transgenic product with cultural mechanisms, emphasis on ethical norms, and trust-building in the academic community. These factors, based on public awareness of human involvement in food systems, can be improved by planning and presentation by researchers from relevant business and executive organizations. Based on these findings, providing factors that ensure the health of people could reduce the level of concern about the issues of food integrity and lead to the ideal level of acceptance and consumption of transgenic products.

    Keywords: Biotechnology, Food security, Psychological factors, Transgenic products
  • H. Moumeni Helali, H. Sadighi, E. Abbasi*, M. Chizari Pages 29-41

    The present research aimed to investigate the mediating role of the rural entrepreneurial ecosystem in linking the pluriactive rice farmerschr('39') motives to pluriactivity consequences in the Haraz Watershed in a descriptive-correlational study conducted through a survey technique. A sample of 182 pluriactive rice farmers in the Haraz Watershed participated in the study. The results of descriptive statistics showed that in both pull and push motive variables, the means were higher than the medium level. However, concerning the variables of rural entrepreneurship ecosystem and pluriactivity consequences, the means were lower than the medium level. In path analysis, the direct effects of the independent variables showed that the pull motive and rural entrepreneurial ecosystem had a significant and positive effect on the consequences of pluriactivity, while these consequences were not affected by the push variable significantly. The indirect effects of the independent variables revealed that the push motive had a significant and positive effect on the rural entrepreneurial ecosystem. However, the pull motive had no significant impact on the rural entrepreneurial ecosystem. The study has practical implications for institutions related to rural development, in general, and institutions related to rural business development, in particular. The latter institutions, especially educational and extensional centers in public and private sectors that are involved in rural regions, could encourage rice farmers to establish and develop their business based on their motives.

    Keywords: Haraz Watershed, Pluriactivity, Pull Motive, Push Motive
  • A. Zand*, S. Dehyouri Pages 43-56

    This study was done to integrate Total Quality Management (TQM) and Supply Chain Management (SCM) in a unified framework to study improving the employee service quality of rural cooperative companies and obtaining an important tool for competition in future management. All employees of rural cooperative companies of Tehran Province were selected as a statistical population (N= 500). The stratified sampling method (n= 217) was used. To collect information, the questionnaire for SCM and TQM was developed based on an extensive literature review, and its reliability and validity was verified by experts, pilot test, and various statistical techniques. According to the proposed conceptual framework, the direct and indirect impact of the variables was investigated by the Path Analysis in the LISREL software. The results showed that there was a positive significant relationship between dimensions of SCM and TQM. The results of path analysis show the direct impact of all aspects of TQM on internal integration and the effect of “support and leadership of the top management of the organization”, “strategic planning”, and “customer focus”. Also, based on the research results, the management support and “support and leadership of the top management of the organization”, strategic planning, and customer focus have an indirect effect on internal integration. Overall, our findings reveal that building SCM and TQM by strengthening the effect of each other is an effective way to achieve services quality among the employees of rural cooperatives in Tehran Province.

    Keywords: Internal integration, Quality strategy, Rural cooperative companies
  • M. Kowsalya*, M. Krishnaveni Pages 57-69

    Tamilnadu is one of the leading turmeric producing states in India. The turmeric productivity of the state has been declining for the last three years. Many small-scale farmers start shifting turmeric cultivation to other crops due to various reasons that need to be explored. The study has identified the reasons for this shifting among the small-scale farmers where the invading gets doing. Data for this study have been collected from 50 farmers randomly selected from Kanjikoil Village of Erode district using a pre-tested interview schedule. The study reveals that the major causes of shifting turmeric cultivation to other crops are competitive producers from other states (90%), lowering of selling price (88%), lack of technological usage (66%), postharvest losses (72%), higher labour and operation cost (70%), and lack of knowledge on pest control (70%). Based on the results, the feasible recommendations are derived to enhance the turmeric crop growth in the state.

    Keywords: Curcuma longa L., Crop shift, Small-scale farmer
  • H. Charehgani*, A. Karegar, M. Djavaheri, A. Niazi Pages 71-82

    Systemic Acquired Resistance (SAR) as a management strategy for plant parasitic nematode is a state of resistance increased after a previous infection of plant to a biotic pathogen. Induction of SAR is accompanied by local and systemic enhancement of Salicylic Acid (SA). SA increase in plant is concomitant with PR1 expression. We examined the effect of three chemicals including SA, Abscisic Acid (ABA), and DL-β-Amino-n-Butyric Acid (BABA) on the root-knot nematode Meloidogyne incognita on tomato plants. The expression of PR1 genes and 9-Cis-Epoxycarotenoid Dioxygenase (NCED) as markers for SAR and ABA-related activity genes was investigated in growth chamber conditions. Results showed that all elicitors reduced the population of nematode as compared to the control. Shoot length, shoot fresh and dry weight of nematode infected tomatoes pre-treated with BABA increased by 20, 25, and 8 % and number of eggs, galls, egg masses and reproduction factor decreased by 33, 18, 18, and 20%, respectively. All elicitors increased the expression of PR1 and NCED genes in nematode infected tomato. These data suggest that SA, BABA and ABA activate similar defenses in tomato plants, which is partly SA- and ABA-related. SA, BABA, and ABA pretreated tomatoes infected with M. incognita trigger a SAR-response and lead to the control of the nematode under controlled conditions.

    Keywords: Abscisic acid, DL-β-amino-n-butyric acid, Gene expression, Meloidogyne incognita, Salicylic acid
  • S. Sultana, M. A. Khan, M. E. Hossain*, M. M. H. Prodhan, S. M. Saha Pages 83-95

    Farmers of the coastal region in Bangladesh are vulnerable to various climatic hazards that affect agricultural productivity and livelihoods. This study investigated the yield gap, risk attitude, and poverty status of Aman rice farmers and also assessed the relationship among them in the climate-vulnerable southern coastal areas of Bangladesh. This study selected 125 Aman rice farmers using a simple random sampling technique to estimate three types of yield gaps. Risk attitude was calculated using the safety-first model, and the Foster–Greer–Thorbecke model was employed to estimate poverty status. Results revealed a significant amount of yield gaps in Aman rice production, while farmers had opportunities to increase their production through the optimal use and scientific management of inputs. The yield gaps are reflected in the farmers’ risk aversion attitude, with the majority of farmers being highly risk-averse. The study also revealed that half of the sampled farmers were poor, with a poverty gap of 15%. However, an increased number of non-poor was revealed due to a reduction both in yield gaps and farmers’ risk-aversion attitudes. Therefore, the study suggests limiting the yield gap to manage farmers’ risk-aversion attitudes, which would also facilitate improving their poverty situation.

    Keywords: Climate-vulnerable areas, Foster–Greer–Thorbecke model, Livelihood, Risk aversion, Safety-first model
  • D. Valencia, E. O. Rueda-Puente, J. Ortega-García * Pages 97-106

    Asparagus (Asparagus officinalis L.) is considered an important crop in the region of Caborca, Sonora, due to its high production and its natural antioxidant (phenolic compounds) content. The use and effect of natural antioxidants on Refined soybean oil (RBD) were evaluated by the Oxidative Stability Index (OSI) using the Rancimat Method. Asparagus phenolic compounds were extracted with 95: 5 (v: v) ethanol: water. The antioxidant activity of the hydroalcoholic extract obtained was compared to Tertiary Butyl Hydroquinone (TBHQ) and to a mix of tocopherols in soybean oil free of synthetic antioxidants, which complied with the chemical properties and composition of pure edible soybean oil. The total phenol content in asparagus extract was similar to what was reported in other fruit and asparagus in various countries. The soybean’s oil with higher concentrations of asparagus ethanol extract than 0.3% (w/w) showed statistically higher induction times (P< 0.05) than natural (tocopherols) and synthetic antioxidants (TBHQ) at the tested concentrations, which strongly supports the concept of using asparagus as a source of natural antioxidants.

    Keywords: Asparagus officinalis L., Natural antioxidants, Oxidative stability index, Soybean oil
  • A. Jamshidi*, H. A. Vahedi, A. A. Zamani, B. Farhadi Bansooleh Pages 107-122

    Worldwide, Iran is the first producer of pistachio, which is one of the most economically important agricultural products for this country. Idiocerus stali Fieber (Hemiptera: Cicadellidae) is one of the most important pests of this plant. Adults and nymphs pest feed on leaf tissues and fruit clusters, and they cause damage by sucking the sap. This pest has one generation per year. In this research, population fluctuations of the pistachio leafhopper associated to the temperature and humidity changes and its spatial distribution, using both statistical and geostatistical methods were studied in 2018-2019. The spatial distribution of all life stages in both years was cumulative according to Iwao model, whereas considering Taylorchr('39')s power law model it was cumulative in 2018 and random in 2019. Considering coefficientschr('39') values, both models of Taylorchr('39')s power law (R2= 0.93) and Iwao model (R2= 0.92) are appropriate for estimating the type of spatial distribution for this pest, however, Taylor model showed a better data fitting. Concerning geostatistics models, Kriging interpolation method was more accurate than Inverse Distance Weighting (IDW) and it was used to produce pest distribution maps. The movement process of adults, nymphs, and the sites of laying areas per week was precisely determined. Hence, contamination foci can be identified and used to apply appropriate management methods at the right time at a low cost.

    Keywords: Geostatistics, IPM, Iwao model, Kriging, Taylor's power law
  • B. Gholipor, A. Mozaffari*, A. Maleki, M. Mirzaei Heydari, F. Babaii Pages 123-138

    A pot experiment was conducted using a randomized complete block design with a factorial arrangement and 3 replications. The treatments consisted of genotype (15 sea beet genotypes and two cultivated beets of one susceptible and one tolerant to stress), and salinity (four NaCl concentrations including 0, 50, 100, 200 and 400 mM) on the 35-days-old beet seedlings for 55 days. The following parameters and traits were recorded: activities of superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase, malone dialdehyde, di-tyrosine, di-hydroxy guanosine, proline, and total soluble sugars. The results showed a highly significant effect of salinity treatments on the traits studied. Moreover, with increasing stress intensity, the effects of salinity on these traits increased. At least five genotypes of sea beet were clearly superior than the cultivated beet for producing a lower constitutive level of MDA, DT and 8-OH-dG destruction biomarkers, but higher activities of SOD, CAT and GPX enzymes, and proline, total soluble sugars, and glycine betaine contents were recorded under salt stress conditions. These results strongly suggest that the wild salt-tolerant sea beet possess distinct advantages over the sugar beet counterparts for protection mechanism against oxidative damage by maintaining a higher inherited and induced activity of enzymatic/ non-enzymatic antioxidant activities. Therefore, it can be concluded that under salt stress, sea beet has a significant potential for the physiological/biochemical variation in salinity tolerance, which can be exploited for improving salinity tolerance in sugar beet cultivars.

    Keywords: Antioxidants, Biomarkers, Oxidative stress, Salinity tolerance
  • A. Singh*, B. Arora, N. K. Matta Pages 139-153

    Salt-induced changes in the accumulation pattern of seed proteins were studied in salt-sensitive (MI-48) and tolerant (CSR-10) rice lines. An increase in seed protein content was observed with progress in seed development from 4 to 12 Days After Flowering (DAF) and up to maturity at each salinity level (4, 7, and 10 dS m-1). However, a 10-21, and 14-30% reduction in seed protein was noted when compared at a given developmental stage at all the salinity levels in ‘CSR-10’ and ‘MI-48,’ respectively. Among the four seed protein fractions, the proportion of glutelins revealed an increase (5-9%) in mature seeds of ‘CSR-10’ with a decrease (11-13%) in ‘MI-48’ under increasing salinity levels. Prolamins exhibited a reverse trend in both lines. Albumins and globulins revealed a decreased proportion in chr('39')CSR-10chr('39') but an increase in chr('39')MI-48chr('39') only at 10 dS m-1 at a given developmental stage. In ‘CSR-10’, the accumulation pattern of the glutelin [Molecular weight (Mr.) 36-40.5 and 19-21.5 kDa] and prolamin (13 kDa) polypeptides was seen similar at the control, 4, and 7 dS m-1 except for the higher concentration of these at later two. At 10 dSm-1, a contradictory pattern of accumulation of these polypeptides was observed. In ‘MI-48’, a completely different trend (earlier and faster accumulation) of the above-mentioned polypeptides was seen at 4 and 7 dS m-1 in comparison to the control from early stages. Prolamin polypeptide (13 kDa) showed a continuous decrease in its concentration at all the salinity levels; more pronounced at 10 dSm-1. Therefore, both lines revealed a different mechanism in response to a given salinity condition.

    Keywords: Glutelins, Oryza sativa, Prolamins, Seed storage proteins
  • E. B. Erazo, J. E. Mojica Rodriguez *, G. A. Brochero Aldana, J. R. Mejia Salazar, S. L. Mejia Kerguelen, V. H. Burghi Pages 155-167

    The use of diversity implies knowing characteristics and traits of interest in genetic resources. In forages, the ability to produce seeds is essential to the persistence of cultivars in livestock systems. To study the floral variability and seed yield, 17 genotypes of Chloris gayana Kunth and 14 genotypes of Cenchrus ciliaris L. were evaluated. These genotypes were characterized considering floral morphology and total seed yield parameters. A randomized complete block design with four replications was used. In C. gayana, accessions 7757, 6631, 981 and 7757 presented the highest (P< 0.05) Number of Inflorescences per Plant (NIP, 26.43), number of Spikes per Inflorescence (S/I, 10.73), Weight of Thousand Seeds (WTS, 0.52 g) and Total Seed Production (TSP, 235.69 kg ha-1), respectively. In C. ciliaris, accessions 15687 (28.67) and 1098 (24.33) presented the highest values (P< 0.05) for NIP. Accessions 777 (151.33) and 6642 (150.67) had the highest (P< 0.05) Number of Seeds by Inflorescences (NSI) and genotypes 6652 (0.238 g), 15687 (0.207 g), 16660 (0.215 g) had the highest (P< 0.05) Weight of one Hundred Seeds (WHS). Finally, accessions 6652 (210.93) and 1098 (188.55) had the highest (P< 0.05) TSP. The genotypes of C. gayana and C. ciliaris indicated an important morphology variation. Likewise, higher seed production, which is associated with genetic variability, can be an attribute to be considered during the selection of materials in forage breeding programs, as a complement to traditional evaluation characteristics.

    Keywords: Chloris gayana Kunth, Cenchrus ciliaris L., Caryopsis, Genetic variability, Caribbean conditions
  • E. Ebru Tuna, D. Duygu Kilic, H. Guray Kutbay, B. Surmen*, H. Mete Dogan Pages 169-181

    In this study, heavy metals (Cr, Pb, Zn, Cu, and Cd) contents of five Brassicaceae species grown in four different locations in Turkey were determined, mapped, and interpreted. Spatial analyses of the collected data were conducted in GIS, and thematic maps for average heavy metal accumulations including root, stem, and leaf of each species was developed. The biomonitoring potentials of species was assessed based on the statistical analyses results of the different localities. The heavy metal deposition characteristics of the plants showed differences. The most accumulated heavy metal was Zn, while Cd was the least accumulated. Capsella bursa-pastoris had the highest Cr and Cu accumulation compared to other species. Lepidium draba, on the other hand, accumulated Pb and Zn at most. Sisymbrium loeselii had the highest Cd accumulation compared to the other species. The results of the present study have indicated that Lepidium draba (Zn and Pb), Capsella bursa-pastoris (Cr and Cu) and Sisymbrium loeselii (Cd) can be safely used for biomonitoring studies.

    Keywords: Phytoremediation, Geographic Information Systems, Spatial Analysis, Traffic Density
  • S. Shirahmadi, M. Esna-Ashari*, S. Aliniaeifard, Gh. Abbas Akbari Pages 183-198

    To study salinity tolerance of 15 basil accessions widely distributed across Iran, they were grown under two salt levels including control (no NaCl) and 40 mM NaCl (Hoagland nutrient solutions with EC of 1.1 and 5.5 dS m-1, respectively). The studied parameters included morphological characteristics and chlorophyll a fluorescence transient (OJIP) measurements. According to the results, the accessions were categorized into three clusters under the salt stress. Salinity had significant effects on morphological and growth parameters in all basil plants. Compared to the control, NaCl decreased plant height. The number of leaves in Khash, Zabol, and Orumiyeh accessions was more than the others. Both salt and accession caused a decrease up to 43% in leaf fresh weight, emphasizing the major role of accession when salinity was applied. Salinity influenced negatively the biomass yield in basil plants. These decreases varied from 19 to 45% depending on the accessions. Salt treatment of basil plants decreased photosystem II activity, as evaluated from chlorophyll fluorescence data. The parameters that were most affected by salt treatment were maximal quantum yield of PSII photochemistry (FV/FM) and calculated Performance Index (PIABS). Overall, among the studied basil accessions, genotype Ardabil had superior tolerance to salt stress. Furthermore, the most of accessions can be used for studying the mechanism of salinity tolerance in basil plant.

    Keywords: Chlorophyll a fluorescence, Cluster analysis, Growth parameters, Ocimum spp., Salinity stress
  • T. Narimani, A. R. Tarinejad*, M. Toorchi, S. A. Mohammadi, H. Mohammadi Pages 199-212

    Salinity stress is one of the most important environmental stresses that decrease crop growth and yield. Barley is an important crop known as the salt-tolerant plant in cereals. In this study, the salt stress-responsive root transcriptome of tolerant (Afzal) and susceptible (Yusef) cultivars was investigated. The sequencing of mRNA transcripts (termed RNA-Seq) was performed using the Illumina HiSeq platform after filtering for RNA with 3chr('39') polyadenylated tails to include only mRNA. The Tuxedo pipeline was used to identify the altered expression of transcripts. Sequencing results showed that, after initial trimming of the reads, more than 20 million reads (92%) remained for all samples, of which 88% were aligned with the barley genome. Bioinformatics analysis showed the altered genes expressions in various processes such as membrane antiporter and transporter activity, an antioxidant, wide range of kinase and phosphatase cascades, internal signal transduction, metabolism of carbohydrates, amino acids, and lipids, binding processes, response to plant hormones, catalytic activity, and cell wall organization. Gene network analysis revealed that key genes, including proteins involved in systemic acquired resistance, peroxidase family proteins, cyclin-dependent protein kinase, phosphatidylinositol kinase, auxin-carrying proteins, mannose 6 phosphate isomerase, helicases and transcription factors play an important role in salt tolerance. These data can be used as a valuable source in future studies for genetic manipulation of barley and development of salinity tolerant cultivars.

    Keywords: Gene network, Gene ontology, RNA-Seq, Salinity tolerance
  • G Das, P. Dutta* Pages 213-226

    Chickpea is an important pulse crop of India, but its productivity is quite low due to several biotic and abiotic stresses. Low seed vigor is one of the issues that occur due to changes in different biochemical properties during improper storage condition. To overcome the biochemical activity during storage, seed priming is a promising strategy. In the present study, two nanopriming agents viz., Zinc Oxide Nanoparticles (ZnONPs) and silver Nanoparticles (AgNPs) were evaluated for biochemical activity (Peroxidase activity, alpha amylase activity, total soluble sugar, total protein) of chickpea at 2, 4, 6 and 9 months storage period after priming for 1, 2, and 6 hours. Result showed increased activity of Peroxidase (POX) with increase of storage time, but the rate of increase was comparatively low when seeds were nanoprimed with ZnONPs. Similarly, alpha amylase activity and protein content were recorded highest and Total Soluble Sugar (TSS) was found lowest in ZnONPs primed seed. Out of the different priming times, 6 hrs was found to be the best at 9 months of storage with positive effect on biochemical parameters. Among the biotic stresses, disease caused by Fusarium oxysporum f.sp. ciceri has been considered as a destructive one, which causes yield loss up to 10% every year. To overcome the biotic stress and enhance the storage life, chickpea seeds were primed with ZnONPs and AgNPS at 100 ppm alone and in combination with each other. We found positive effect on seed germination (%), plant growth, and yield attributing parameter and negative effect on per disease incidence of F. oxysporum f.sp. ciceri.

    Keywords: Biochemical parameters, Cicer arientinum L., F. oxysporum, Storage life
  • M. Pourjafari, R. Saberi Riseh*, P. Khodaygan, A. Hosseinipour, M. Moradi Pages 227-244

    Fire blight, caused by Erwinia amylovora bacteria, is one of the well-known plant diseases in the world including major diseases of the fruit trees, especially apples and pears. In recent years, due to chemical nature of the pesticides damaging human health and environment, the importance of biological control is considered as alternative measure to manage plant diseases. To investigate the possibility of biological control of the pathogens, healthy foliar samples of apple, pear, and quince trees were collected from different regions of Kerman Province, Iran, and then, biocontrol activity of antagonist agents was evaluated under laboratory conditions. On the basis of the results, some of the antagonists could decrease the symptoms of the disease by 14.28-79.59%. Laboratory evaluation included investigating the disease severity in immature pears, biocontrol activity of antagonist agents in the plate assay, inhibitory siderophore production, biofilm formation capacity, drought stress tolerance, and silver nanoparticle synthesis capability, which showed that these antagonist agents could potentially control the disease. Among the 9 well-performed antagonistic isolates from apples and pears, Vr87 isolate was selected. The studies were confirmed by amplifying part of 16S rDNA region of the isolate, using specific primers. By comparing the results on the NCBI website, the selected isolate was identified as Enterobacter sp. genus. Among all selected isolates as successful factors in controlling fire blight pathogen, including isolated isolates and isolates in the collection of Vali-e-Asr University, Bacillus subtilis strain BsVRU1 in the Vali-e-Asr University collection, with 73.5% inhibition, had higher inhibitory power than the other antagonist isolates against the pathogen of fire blight disease.

    Keywords: Bacillus subtilis, Biological control, Biosynthesis, Drought stress, Silver nanoparticle